Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Η απάντηση του Τσίπρα στη Γεννηματά: Μια γενναία τομή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη

Η απάντηση του Τσίπρα στη Γεννηματά: Μια γενναία τομή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη

«Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα», επισημαίνει ο πρωθυπουργός στην απάντησή του σε επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αναλυτικά η επιστολή του Αλ. Τσίπρα στη Φ. Γεννηματά:

Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

Το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής για την απάντηση του Αλ. Τσίπρα

Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά για την πρόταση της σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση σχολίασαν: «Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές πρακτικές που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε. Το τί είναι προοδευτικό και τι όχι διατυπώνεται με τις θέσεις μας στη Βουλή».

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής

Σε δήλωσή της, νωρίτερα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σημαντικές τομές στο πολιτικό σύστημα, καθώς υπάρχει πλέον μια ευρύτερη αναγνώριση της ανάγκης να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό, ορθολογικό και ανθεκτικό.

Η πρόταση απευθύνεται στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίες καλούνται να τοποθετηθούν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και προθέσεις τους. «Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας για ένα συναινετικό, αντιπροσωπευτικό, αληθινά δημοκρατικό πολιτικό σύστημα» σημειώνει η κ. Γεννηματά. Προσθέτει: «Είμαστε πεπεισμένοι (σσ. στο Κίνημα Αλλαγής) πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή, παρά την εύλογη δυσπιστία και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι ως τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα».

Οι προτάσεις του Κινήματος αφορούν την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων Αρχών, την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τέλος την ίδια την αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Εγκρίθηκαν από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και τέθηκαν σε επεξεργασία από Επιτροπή, την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας από «Το Ποτάμι» σε συνεργασία με τον πρωην γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλο. Καθοριστικά συνέβαλα, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλος, Λ. Μήτρου, Γ. Βούλγαρης, και ο πρώην αντιεισαγγελέας Βασίλης Μαρκής.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien