Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Guardian: Μην ανεβείτε ξανά στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Guardian: Μην ανεβείτε ξανά στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν ακτιβιστές να περάσουν στους τουρίστες που θα περάσουν τις διακοπές τους στη Σαντορίνη και θα σκεφτούν να καβαλήσουν ένα γαϊδουράκι για να ανέβουν τις απόκρημνες πλάγιες του νησιού.

Μετά από πολλά χρόνια κακοποίησης, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έχουν υποστεί τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη, πληγές και φυσικά εξάντληση.

Και επιτέλους, γράφει ο Guardian, ακτιβιστές σε συνεργασία με την βιομηχανία της κρουαζιέρας αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους τουρίστες.

«Η εκστρατεία θα ξεκινήσει σύντομα», δηλώνει ο Νίκος Ζώρζος, ο δήμαρχος του νησιού. «Εκπρόσωποι της ένωσης κρουαζιερόπλοιων ήταν εδώ στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθητοποίηση και από την πλευρά μας θα διανείμουμε ενημερωτικά φυλλάδια. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια μας αποτελούν μέρος της παράδοσής μας. Οι νεαροί ιδιοκτήτες, ιδίως, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τα φροντίζουν».

Τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται στο νησί από αμνημονεύτων χρόνων για να μεταφέρουν ανθρώπους από το λιμάνι στον κεντρικό οικισμό, σε ύψος 400 μέτρων.

Η άφιξη του τελεφερίκ με πέντε καμπίνες βοήθησε ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των ζώων. Αυτό όμως πριν η Σαντορίνη γίνει τόσο δημοφιλής παγκοσμίως, αφού πλέον είναι ο πιο ευνοημένος νησιωτικός προορισμός της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian. Αυτό δημιούργησε τη ολοένα και αυξανόμενη «σύγχρονη πανούκλα» του υπερ-τουρισμού. Με 17.000 τουρίστες να αποβιβάζονται κάθε μέρα από τα κρουαζιερόπλοια, η ζήτηση έχει αυξηθεί.

Έτσι, το βάρος πέφτει και στα γαϊδουράκια, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές και εξάντληση.

Πέρυσι το καλοκαίρι, περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια ηλεκτρονική διαμαρτυρία, τονίζοντας τα «άσκοπα και περιττά βασανιστήρια των ζώων αυτών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν ”την πραγματική” ελληνική εμπειρία».

Ο θυμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τα δημοσιεύματα για κακοποίηση και παραμέληση των ζώων.

Η κατακραυγή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο Guardian, στη θέσπιση νομοθεσίας που καθιστά παράνομη την επιβάρυνση των ζώων με «φορτίο που υπερβαίνει τα 100 κιλά ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους». Παρόλο που η νομοθεσία δεν μιλά συγκεκριμένα για ανθρώπινο φορτίο, ερμηνεύτηκε και ως μια απαγόρευση προς τους ιδιοκτήτες να ανεβάζουν άτομα άνω των 100 κιλών.

Ωστόσο οι ακτιβιστές θεωρούν ότι η προσπάθεια να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων, δεν εναπόκειται μόνο στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

«Η καμπάνια μας με τίτλο In Their Hooves στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους τουρίστες να σκεφτούν περισσότερο πριν χρησιμοποιήσουν τα γαϊδουράκια-ταξί πριν αποφασίσουν να ανέβουν στις πλάτες τους», λέει η Κάθριν Ράιζ, από το UK Sanctuary Donkey που ξεκίνησε την πρωτοβουλία. «Προτείνει στους παραθεριστές να αναλογιστούν αν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, αν έχουν αρκετό νερό, καθώς και αν τα φορτία που καλούνται να μεταφέρουν είναι υποφερτά. Αν όχι, άλλες επιλογές, όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, ίσως είναι μια πιο σωστή επιλογή».

Τα κρουαζιερόπλοια έλαβαν πολλές καταγγελίες από επιβάτες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο δέχτηκαν να προβάλουν στα πλοία τους ένα βίντεο που έχει φτιαχτεί από την οργάνωση της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ένωση συμφώνησε επίσης να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών που αποβιβάζονται από τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια.

«Το μέτρο θα αρχίσει πραγματικά να εφαρμόζεται από το τρέχον έτος, όπου δεν θα επιτρέπεται να αποβιβάζονται περισσότερα από 8.000 άτομα τη μέρα», είπε ο δήμαρχος.

«Ο υπερ-τουρισμός είναι ένα πρόβλημα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για την ανάπτυξη. Έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσουμε την κατάσταση των γαϊδουριών και τώρα με αυτή την εκστρατεία και τη μείωση των επιβατών της κρουαζιέρας, αρχίζω να αισθάνομαι αισιόδοξος».

Πηγή: GuardianΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien