Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Γνωριμία με τον αμπελώνα της Σαντορίνης για τους μαθητές γυμνασίου

Γνωριμία με τον αμπελώνα της Σαντορίνης για τους μαθητές γυμνασίου

Στην τρίτη του χρονιά φέτος, ο κύκλος σεμιναρίων και βιωματικών δράσεων για μαθητές, με θέμα την “Αμπελοκαλλιέργεια και την Παραγωγή Οίνου στη Σαντορίνη” που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας, επεκτείνεται και σε μαθητές γυμνασίου.

Από το 2017 που ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, τα σεμινάρια τα έχουν παρακολουθήσει όλοι μαθητές που σήμερα φοιτούν από την Δ’ τάξη δημοτικού μέχρι τη Β’ τάξη γυμνασίου. Αυτές τις μέρες ήρθε και η σειρά των μαθητών της Γ’ τάξης των γυμνασίων του νησιού, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον αμπελώνα, τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και την παραγωγή του κρασιού.

Όπως πάντα, κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Θεματικές ενότητες σεμιναρίου:

α) Επίσκεψη σε γειτονικό του οινοποιείου αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου οι μαθητές μαθαίνουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του κρασιού.

γ) Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας, στο οποίο τα παιδιά πραγματοποιούν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ) και προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.)

Atlantea


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien