Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει στην Κυριακάτικη Kontranews πως “δεν είναι αδύνατη” η ανατροπή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τονίζει πως τη μεσαία τάξη “φτωχοποίησαν κυρίως οι πολιτικές των δύο πρώτων μνημονίων”. Υποστηρίζει πως όσο περνά ο καιρός “τόσο περισσότερο θα γίνεται κατανοητό το νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”, σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το πολιτικό διαζύγιο του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση μας πέτυχε την έξοδο από τα μνημόνια και τη συνεχή ανάπτυξη για πάνω από εννέα τρίμηνα, κάτι που η χώρα είχε να πετύχει για δεκαπέντε χρόνια.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανατροπή; Πώς θα πείσετε όσους δεν σας ψήφισαν στις ευρωεκλογές;
Προφανώς, η ανατροπή μιας μεγάλης διαφοράς σε σύντομο διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως και αδύνατη. Υπέρ της δυνατότητας ανατροπής συνηγορούν αφενός τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου των ευρωεκλογών: απόλυτη σχεδόν συσπείρωση της ΝΔ, πολύ χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική αποχή και μεγάλη διασπορά ψήφων σε σχήματα διαμαρτυρίας. Ο υποκειμενικός παράγοντας όμως είναι ο βαρύνων. Για να πείσουμε αυτούς τους πολίτες που περίμεναν περισσότερα από εμάς να πάνε στις κάλπες πρέπει να τους καλέσουμε να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχεια ενός δρόμου ανάπτυξης προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας και στην παλινόρθωση μιας δεξιάς με πρωτόγνωρα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.
Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως «θυμηθήκατε …αργά» τη μεσαία τάξη. Τι απαντάτε;
Μα, δεν ωφελείται και αυτή, όπως και η εργατική, από τις υπηρεσίες και τις δομές του κοινωνικού κράτους, του οποίου η προστασία απετέλεσε εξαρχής τη βασική μας προτεραιότητα; Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι τη μεσαία τάξη τη φτωχοποίησαν στην Ελλάδα κυρίως οι πολιτικές των δύο πρώτων μνημονίων. Στο πλαίσιο των τελευταίων επιβλήθηκε το 87% της φορολογικής επιβάρυνσης, πράγμα που οδήγησε μία μεσαία οικογένεια σε απώλεια περίπου 5.000 ευρώ. Η τάση αυτή αναστράφηκε, έστω ήπια, τα δυόμιση τελευταία χρόνια που η οικονομία έχει γυρίσει σε ανοδικούς ρυθμούς, ιδίως μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οι μικρομεσαίοι, εξάλλου, από την αρχή ωφελήθηκαν από τα μέτρα που λάβαμε. Για παράδειγμα, το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν τώρα μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει να παραδεχθούμε, βέβαια, ότι το ανώτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης, το 5% του πληθυσμού που βγάζει πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα –και δεν είναι βεβαίως πλούσιοι άνθρωποι- πιέστηκαν και κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της διακυβέρνησης μας. Τότε, στο αποκορύφωμα της κρίσης, το πρώτο μέλημα μας ήταν η βοήθεια προς τους πολλούς και τους πιο αδύναμους. Σήμερα με την οικονομία σε καλό δρόμο μπορέσαμε να πάρουμε μέτρα με ευρύτερη στόχευση, που καλύπτουν και τη δυναμική αυτή κοινωνική κατηγορία.
Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Καμίνη, περί πιθανότητας 4ου μνημονίου από την επόμενη κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση μας πέτυχε την έξοδο από τα μνημόνια και συνεχή ανάπτυξη για πάνω από εννέα τρίμηνα, κάτι που η χώρα είχε να πετύχει για δεκαπέντε χρόνια. Ενώ εμείς παραλάβαμε άδεια ταμεία, αφήνουμε μαξιλάρι 34 δισεκατομμυρίων. Όσοι κινδυνολογούν με τον τρόπο αυτό απλώς καθιστούν το δίλημμα των εκλογών πιο εναργές: θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, ή θα επιτρέψουμε στους εκπροσώπους του παλαιού πολιτικού συστήματος να μας ξαναφέρουν το ΔΝΤ;
Τελικά η κυβέρνηση αντέχει το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Το κριτήριο μας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το εθνικό συμφέρον, όχι τυχόν κομματικά κέρδη ή απώλειες. Πάντως, αν και είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγαλύτερη συγκριτικά υποχώρηση στα ποσοστά μας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δεν ήταν αυτή η αιτία της εκλογικής ήττας. Είμαι βέβαιος ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα γίνεται κατανοητό το νόημα της Συμφωνίας, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ιδίως για τη Μακεδονία μας, από την πρωταγωνιστική επανατοποθέτηση της στον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων.
Πώς σχολιάζετε τη ρήξη του προκατόχου σας στο υπουργείο, Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν θα τη χαρακτήριζα ρήξη, παρά τις διαφωνίες τακτικού χαρακτήρα που πράγματι ανέκυψαν. Θεωρώ ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν.
Πριν λίγες ημέρες, ο Κώστας Σημίτης σημείωσε πως «δεν αποκλείει νέα Ίμια». Πόσο πιθανό θεωρείτε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος με την Τουρκία;
Νέα Ίμια δεν μπορεί να υπάρξουν γιατί η κατάσταση σήμερα είναι ριζικά διαφορετική: Πολύ πιο αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της χώρας μας και ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες. Εντελώς απομονωμένη η Τουρκία, με τις ενέργειες της να καταδικάζονται ως παράνομες και προκλητικές από ΗΠΑ και ΕΕ. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προκύψει «ατύχημα» από αυτήν.
Πώς αποτιμάτε το έργο σας στο υπουργείο Εξωτερικών;
Στο ΥΠΕΞ ξεκίνησα έχοντας στο χαρτοφυλάκιο μου δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα, την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και την οικονομική διπλωματία. Εργάσθηκα για τη συγκρότηση της αναγκαίας συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, για μια πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Στον οικονομικό τομέα συνεργάστηκα στενά με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, που αντανακλώνται στη σημαντική άνοδο των εξαγωγών και την υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών. Πέρα από τη σημαντική υποστήριξη από το ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου προσωπικό του Υπουργείου, είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον πιο εξωστρεφή ίσως Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης, που έβαλε το προσωπικό του στίγμα σε όλες τις διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής και αναβάθμισε σε πρωτόγνωρα επίπεδα το κύρος της χώρας. Με την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά δούλεψα ακόμη πιο στενά μαζί του και με τίμησε παραδίδοντας μου το πηδάλιο του Υπουργείου. Θεωρώ βασικό μου επίτευγμα την επίτευξη κλίματος εθνικής συνεννόησης απέναντι στις προκλήσεις του δύσκολου γείτονα μας στα ανατολικά, αλλά και την συνέχιση της στρατηγικής βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.