Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Γιατί φορούσαν χειροπέδες οι πρόσφυγες στη Σύρο;

Γιατί φορούσαν χειροπέδες οι πρόσφυγες στη Σύρο;

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Στη Σύρο έφθασαν το μεσημέρι της Τετάρτης από το Ηράκλειο, 72 Ιρακινοί πρόσφυγες, οι οποίοι αναχώρησαν με το Super Fast ΧΙΙ για το κέντρο φιλοξενίας της Κω. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 28 παιδιά και 13 γυναίκες. Το σκάφος τους είχε βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ανάφης, την προηγούμενη εβδομάδα.

Από ότι μαθαίνουμε, η τοπική κοινωνία ενεργοποιήθηκε άμεσα. Απλοί άνθρωποι μάζευαν χρήματα και προσέφεραν γλυκά, νερά και τρόφιμα στους ανθρώπους αυτούς, αποδεικνύοντας για χιλιοστή φορά την Κυκλαδίτικη φιλοξενία και αλληλεγγύη. Από τη μεριά της, η τοπική αυτοδιοίκηση μερίμνησε για τη σίτιση τους. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει άλλωστε…

Το ότι κάποιοι από αυτούς πιθανώς στο μέλλον να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία είναι η μία όψη του νομίσματος. Η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας είναι αυτή που είναι, και καλώς ή κακώς (κακώς, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) η κυβέρνηση την εφαρμόζει. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τους δόθηκαν υπηρεσιακά σημειώματα, στα οποία αναφερόταν ότι είναι υπό κράτηση και ότι θα κινηθεί διαδικασία απέλασης σε διάστημα 6 μηνών. Μέχρι τότε θα μπορούν να κάνουν αίτηση αναστολής κράτησης και στη συνέχεια αίτηση ασύλου.

Το απαράδεκτο είναι πως οι άνδρες πρόσφυγες ταξίδεψαν φορώντας χειροπέδες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Συριανών Μέσων Ενημέρωσης, όταν οι αλληλέγγυοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός, οι αστυνομικοί απάντησαν ειρωνικά. Καλά. Αυτούς τους ξέρουμε. Και δεν περιμέναμε και τίποτα περισσότερο. Όμως από ότι φαίνεται, εντολές εκτελούσαν.

Μήπως είναι ώρα να πάρει θέση κάποιος ανώτερος; Μήπως πρέπει να πάρει θέση κάποιος από το υπουργείο; Καταλαβαίνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πως τέτοιες εικόνες όχι απλά δυσφημούν την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά την εξισώνουν με τους προηγούμενους;

Είναι πασιφανές πως αυτή η κυβέρνηση έχει διαλέξει τον δρόμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όταν τα νυν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτιαχναν Αμυγδαλέζες και δήλωναν πως θα έπρεπε να πυροβολούνται οι πρόσφυγες στα σύνορα, η Αριστερά ήταν στα κάγκελα.

Τώρα, κάποιοι ψέγουν την Αριστερά πως τα χρήματα που ξοδεύει για να περιθάλψει τους κυνηγημένους από τον πόλεμο και από τους τζιχαντιστές, θα μπορούσε, άκουσον άκουσον, να τα δώσει αλλού. Γιατί έτσι. Γιατί αυτοί βάζουν ταμπέλες και χρώματα στον ανθρώπινο πόνο. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία. Είναι όσοι μένουν απαθείς στην εικόνα των ανάπηρων, άστεγων και ορφανών παιδιών. Δεν είναι μόνο όσοι αποτελούν το μαύρο 7% του εκλογικού σώματος. Είναι και μέλη της δήθεν προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απέναντι σε όλους αυτούς. Είναι τιμή να χαρακτηρίζεται από όλους, ως η πιο φιλοπροσφυγική κυβέρνηση της Ευρώπης. Είναι η μέγιστη τιμή να έχει διαχειριστεί τόσες χιλιάδες ψυχές, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Είναι τιμή για το υπουργείο Παιδείας, το ότι εδώ και τρεις μέρες φοιτούν τα προσφυγόπουλα σε ελληνικά σχολεία.

Αλλά για αυτές τις εικόνες, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει:Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien