Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Απάντηση Φωτίου σε Βρούτση: Με αριθμητική λαθροχειρία εντυπώσεων επιχειρεί η Ν.Δ. να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση

Απάντηση Φωτίου σε Βρούτση: Με αριθμητική λαθροχειρία εντυπώσεων επιχειρεί η Ν.Δ. να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση

«Με αριθμητική λαθροχειρία εντυπώσεων επιχειρεί, για ακόμη μία φορά, η Νέα Δημοκρατία να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση» απαντά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην ανακοίνωση του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεόδωρου Καράογλου, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat για την επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας.

Αναλυτικά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει:

Με ανακοίνωσή τους σήμερα, οι κύριοι Βρούτσης και Καράογλου, προκειμένου να στήσουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα, παρουσιάζουν τα στοιχεία της Eurostat για την επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας, με τρόπο που δεν θα επιχειρούσαν ούτε κακοί πρωτοετείς φοιτητές. Μία απλή παράθεση των στοιχείων της Eurostat, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2017 έχει να επιδείξει καλύτερα ποσοστά στην επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας (15,8%) ακόμη και σε σύγκριση με το 2009 (13,2%). Αξίζει να σημειωθεί, επίσης ότι, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. βαίνει μειούμενος από το 2014 και μετά, τα ποσοστά της Ελλάδας εμφανίζουν βελτίωση από το 2015 και μετά. Αν συγκρίνουμε, όπως θέλουν οι κύριοι της ΝΔ, τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο της Ε.Ε., θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014 υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. κατά 19,1%, ενώ το 2017 η ψαλίδα μειώνεται στο 16,6%» σημειώνει η κ. Φωτίου.

Εκτίθενται οι κύριοι της ΝΔ, γιατί η μείωση όλων των δεικτών της φτώχειας από το 2015 και μετά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι σημαντική. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 τα ποσοστά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 36% και το 2017 (εισοδήματα 2016), μόνο με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν στο 34,8%. Πληροφορούμε, επίσης, τους κυρίους Βρούτση και Καράογλου, αν και ο κ. Βρούτσης ως πρώην υπουργός Εργασίας, όφειλε να το γνωρίζει – ότι η έρευνα της Eurostat για το 2017 στην οποία αναφέρονται, πραγματοποιήθηκε με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2016, δηλαδή πριν από τη γενίκευση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (01.01.17) και την υλοποίηση των ρυθμίσεων για τις οικογένειες και τα παιδιά τους (Νόμος 4512/17.01.18 άρθρο 124)» διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν αντιλαμβάνονται, προφανώς ότι γελοιοποιούνται, όταν στην ανακοίνωσή τους γραφούν ότι ‘το παράδοξο είναι πως, ενώ από το 2017 εφαρμόζεται καθολικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι τραγικές’. Αν πρόκειται για άγνοια, είναι θλιβερό. Αν πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση, με στόχο μικροπολιτικά οφέλη, αναμενόμενο» σχολιάζει η κ. Φωτίου.

Αναλυτικά η δήλωση των Γιάννη Βρούτση και Θεόδωρου Καράογλου

«Tα στοιχεία της Eurostat για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ευρώπη καταδεικνύουν την απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης ακόμη και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας, δηλαδή στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία τη Eurostat για το 2017 δείχνουν ότι, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων, και μάλιστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό, παρόλο που χρησιμοποιεί εξοντωτικές φορολογήσεις και εισφορές που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ωστόσο, αποδεικνύεται τελικά ότι ακόμα και όσα από τα χρήματα των υπερπλεονασμάτων “επιστρέφονται” στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές, δεν εξυπηρετούν τον σκοπό που θα έπρεπε. Δηλαδή την ανακούφιση των αδύναμων και των φτωχών.

Δυστυχώς η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται μόνο στην αδυναμία ανάπτυξης της οικονομίας. Γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύεται απολύτως ανεπαρκής ακόμη και στην κοινωνική της πολιτική.

Το παράδοξο είναι πως ενώ από το 2017 εφαρμόζεται καθολικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι τραγικές. Αυτό υποδηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, οι πόροι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν κατανέμονται σωστά και πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να ανασάνουν όσοι συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien