Aigaio365 > MAIN SLIDER > Φάμελλος: Οργανωμένη προστασία μέσω των φορέων διαχείρισης των Natura

Φάμελλος: Οργανωμένη προστασία μέσω των φορέων διαχείρισης των Natura

Φορείς με εκπροσώπηση όλων των τοπικών αρχών και παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, θα διαχειρίζονται πλέον κάθε μία από τις 446 περιοχές Natura, ώστε οι τοπικές κοινωνίες και οι επενδυτές να ξέρουν τι μπορούν να καλλιεργούν, πού μπορούν να κάνουν ξενοδοχεία, πού βιοτεχνίες κτλ, δεν θα υπάρχουν πλέον «μαύρα σημεία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Οι φορείς αυτοί θα στελεχωθούν με νέο επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, από κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού και της ΕΕ.

Πλέον, δημιουργούνται φορείς προστασίας του περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα και ολοκληρώνεται ο κατάλογος των περιοχών Natura, η Ελλάδα έχει 446 προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Επικράτεια, ενώ ολοκληρώνεται και ο κατάλογος της θαλάσσιας προστατευόμενης έκτασης, είπε ο κ. Φάμελλος, διευκρινίζοντας σε άλλο σημείο ότι αυτές οι περιοχές είναι αρκετά μεγάλες ως ποσοστό, 27,9% της χερσαίας έκτασης της χώρας και 22,3% της θαλάσσιας.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που γίνονται, θα ξέρει κάθε τοπική κοινωνία τι μπορεί να καλλιεργήσει, πού μπορεί να κάνει ξενοδοχείο, πού βιοτεχνία, δεν θα υπάρχουν «μαύρα σημεία» στο σχεδιασμό … κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλοί, προστατευόμενες περιοχές, απόλυτα ξεκάθαρες χρήσεις για να μπορούν πλέον να γίνουν επενδύσεις και στην ύπαιθρο.

Φορείς διαχείρισης από τις τοπικές κοινωνίες για το 100% των περιοχών Natura

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «με την ίδρυση νέων φορέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων, όλες οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας καλύπτονται από διοίκηση και φορέα που τις διαχειρίζεται και τις αξιοποιεί (μέχρι τώρα μόνο το 21,2% των περιοχών Natura είχαν φορέα, ενώ τώρα θα καλύπτεται το 100%). Ανέφερε επίσης τα δύο τελείως νέα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με το παρελθόν:
για πρώτη φορά μπαίνουν στον τακτικό προϋπολογισμό και υπάρχει έγκριση του ΓΛΚ από φέτος να χρηματοδοτηθούν για τα λειτουργικά τους έξοδα
η διοίκησή τους στην πλειοψηφία δεν θα είναι διορισμένη από την Πολιτεία, αλλά θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των εργαζόμενων και των παραγωγών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των εμπόρων, των βιομηχάνων, των ξενοδόχων, όλων, καθώς και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η λογική αυτή έχει μία αντιστοιχία με τις θεσπιζόμενες ενεργειακές κοινότητες, καθώς «δίνεται ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες … ώστε το περιβάλλον να μην λειτουργεί ως τροχοπέδη, αλλά να δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, από ένα σήμα ποιότητας σε τοπικά προϊόντα, μέχρι τη δικτύωση των νησιωτικών Natura με προστατευόμενα είδη και των εκεί ξενοδοχείων, ή τα ορειβατικά μονοπάτια και τη σύνδεσή τους με τα βότανα», συνέχισε ο ίδιος.

Στήριξη στα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες

Πέραν του τουρισμού, οι περιοχές Natura μπορούν να δώσουν ένα πολύ σημαντικό και βαρύνον «σήμα προέλευσης» στα αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, όπως και στην κτηνοτροφία, την τυροκομία κτλ. Αυτή την πιστοποίηση θα την δίνουν οι συγκεκριμένοι φορείς.

Σε αυτούς θα απασχοληθεί νέο εξειδικευμένο δυναμικό, στελέχη και επιστήμονες, βιολόγοι, δασολόγοι, γεωπόνοι κτλ. σε μία λογική μόνιμων θέσεων. Για το 2018 το νομοσχέδιο προβλέπει οι φορείς να λειτουργήσουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το 2019 να έχουν πλέον θέσεις αορίστου χρόνου, όταν φτιαχτούν τα οργανογράμματα και προκηρυχθούν στο τέλος του 2018.

Θα έχουν αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά και θα διοικούνται τοπικά.

Θέσεις εργασίας στην περιφέρεια για νέους επιστήμονες

Αυτή την περίοδο αξιολογούνται οι μελέτες για όλα τα σχέδια διαχείρισης, για όλες τις περιοχές και έχουν ήδη δεσμευτεί 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό έχει εξασφαλιστεί απευθείας από την ΕΕ σε πρόγραμμα για την βιοποικιλότητα.

Έχει υπάρξει επίσης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και τον κ. Χαρίτση για διάθεση πόρων για ειδικά έργα, όπως παρατηρητήρια, βελτίωση των συνθηκών στην άγρια ζωή ή σε έναν υγρότοπο.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο, «δημιουργήθηκε διεύθυνση βιοποικιλότητας και φυσικού περιβάλλοντος. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα με τις 446 προστατευόμενες περιοχές είχε μόνο επτά άτομα σε ένα τμήμα στο υπουργείο … αυτό ήταν το πολιτικό ενδιαφέρον των προηγούμενων κυβερνήσεων για το φυσικό περιβάλλον».

Μελέτες πριν την αδειοδότηση υφιστάμενων δραστηριοτήτων στις Natura

Όσον αφορά εγκαταστάσεις που υπήρχαν σε αυτές τις περιοχές και υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες χωρίς αδειοδότηση από τις δασικές υπηρεσίες, «τώρα πια δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την έγκριση της δασικής υπηρεσίας … εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη πρέπει να περάσουν διαδικασία νομιμοποίησης, όπως χιονοδρομικά κέντρα χωρίς άδειες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη άδεια που πήραν τα 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα), είπε ο κ. Φάμελλος.

Επίσης, θα νομιμοποιηθούν, με άδεια και μελέτη, οι υφιστάμενες γεωτρήσεις μέσα στις περιοχές Natura, με τρόπο που να προστατεύεται το ισοζύγιο νερού και να μην υποβαθμίζεται η περιοχή.

Όσον αφορά αγρότες και καλλιεργητές που έχουν δραστηριότητα εντός περιοχών Natura, εκτάσεις που καλλιεργούν ήδη και θεωρούνται δασικές μπορούν να τους αποδοθούν (όπως ισχύει σε περιπτώσεις εκτός Natura) υπό τον όρο όμως να τεκμηριώνεται η καλλιέργεια και η χρήση πριν την κήρυξη της περιοχής ως Natura.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien