Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΙΦΝΟΣ > Έτσι ξοδεύει παράνομα τα χρήματα των Σιφνιών η δημοτική αρχή (φωτογραφίες)

Έτσι ξοδεύει παράνομα τα χρήματα των Σιφνιών η δημοτική αρχή (φωτογραφίες)

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Το Τμήμα Μελετών Κυκλάδων, με έγγραφο του προς τον δήμο Σίφνου, χαρακτήρισε ως παράνομες τις απευθείας αναθέσεις μελετών για τρία έργα του νησιού (αποχετευτικό  Φάρου, αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε Απολλωνία και Αρτεμώνα και κατασκευή γηπέδου 5×5 στον Αρτεμώνα).  Πιο αναλυτικά:

Η δημοτική αρχή για άγνωστους λόγους, δεν προχώρησε σε διαγωνισμό για να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα εκπονήσει τις μελέτες για αυτά τα έργα, αλλά θεώρησε σωστό να τις αναθέσει απευθείας σε εταιρείες δικής της επιλογής.

Ξέροντας πως είναι παράνομο να γίνει απευθείας ανάθεση ακριβών μελετών, η δημοτική αρχή έσπασε τις μελέτες σε επιμέρους κομμάτια και τις μοίρασε όπου εκείνη ήθελε.  Κάτι το οποίο επίσης απαγορεύεται αυστηρώς από το νόμο. Δηλαδή, προσπάθησε να καλύψει μία παρανομία, με μια άλλη παρανομία!

Με απλά λόγια, ο δήμος Σίφνου ήταν πρόθυμος να ξοδέψει πάνω από 83 χιλιάδες ευρώ (+ΦΠΑ)  με αδιαφανείς διαδικασίες. Βέβαια, οι αρμόδιες αρχές ως όφειλαν, έκριναν πως αυτές οι πρακτικές είναι εντελώς παράνομες.

Και για του λόγου το αληθές:

Ο επιμερισμός μιας ενιαίας μελέτης σε περισσότερες ομοειδείς, για τις οποίες έχουν αναγραφεί ιδιαίτερες πιστώσεις στον οικείο προϋπολογισμό, προς αποφυγή της διαδικασίας επιλογής αναδόχου με δημόσιο ανοικτό ή κλειστό διαγωνισμό δεν είναι νόμιμος και επομένως δεν είναι νόμιμη και η δαπάνη που προκαλείται από την εκπόνηση των μελετών αυτών.

Με βάση τα ανωτέρω, η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι η κατάτμηση των μελετών του θέματος σε επιμέρους θέματα δεν είναι νόμιμη και κατά συνέχεια σας επιστρέφουμε το αίτημα σας.

Αυτομάτως γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

-Γνώριζαν τα μέλη της δημοτικής αρχής ότι το «σπάσιμο» μίας μελέτης σε επιμέρους κομμάτια είναι παράνομο; Αν ναι, τότε θα πρέπει να μας πουν γιατί παρανόμησαν εν γνώση τους. Αν δεν το ήξεραν, θα πρέπει να απολογηθούν για την αδικαιολόγητη άγνοιά τους.

– Θα υπάρχει έξτρα οικονομικό κόστος από την καθυστέρηση που προκύπτει από το παραπάνω έγγραφο; Επίσης, οι συνημμένες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ξεκινούν από το 2014 και φθάνουν στο 2016. Προς τι όλη αυτή η καθυστέρηση;

-Ποια είναι η γνώμη των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας για το γεγονός ότι ο δήμος σκορπάει με τόση ευκολία χιλιάδες ευρώ, χωρίς να τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες;

Σύμφωνα με τη Διαύγεια ο δήμος Σίφνου από το 2011 έως σήμερα, έχει προχωρήσει σε 1495(!) αναθέσεις έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών.

Μάλιστα, ο έπαρχος Μήλου, Νίκος Βενάκης σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε πως ο δήμος Σίφνου εξακολουθεί να κάνει σωρηδόν απευθείας αναθέσεις. «Μόνο ο δικός μας δήμος συνεχίζει να είναι αμάζευτος, μας έχουν πάρει χαμπάρι και οι απέξω» δήλωσε χαρακτηριστικά. Βέβαια, όπως προκύπτει από τα παρακάτω πρακτικά, αρχικά προσπάθησε να δικαιολογήσει τις απευθείας αναθέσεις του δήμου, όμως στη συνέχεια παραδέχεται το παράνομο της υπόθεσης:

Επίσης γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

-Ο κ. Βενάκης κατά τη θητεία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου έχει αρνηθεί να ψηφίσει άλλες απευθείας αναθέσεις; Ή διαμαρτύρεται μόνο για τις απευθείας αναθέσεις του Α. Μπαμπούνη;

-Γιατί αρνήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθεί το θέμα προς συζήτηση σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο;

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι, πως φαίνεται να επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως ο δήμος Σίφνου αντί να ακολουθήσει τον νόμιμο δρόμο των διαγωνισμών, ώστε να προκριθεί η πιο συμφέρουσα επιλογή, συνεχίζει να «σπάει» έργα και μελέτες σε κομμάτια και να σκορπά τα χρήματα των Σιφνιών δεξιά και αριστερά, για τους δικούς του λόγους…

Διαβάστε εδώ για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για τον νόμο Σπίρτζη, όπου βάζουν τέλος στις απευθείας αναθέσεις με κατάτμηση έργων.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien