Ο Δήμος Θήρας διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή των κ.κ. Μιχάλη Φυτίκα και WalterFriedrichγια την ανακήρυξη τους ως Επίτιμους Δημότες Θήρας, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:30 στο Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια στα Φηρά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας με ομόφωνη απόφαση του ανακήρυξε σε συνεδρίαση του το Δεκέμβριο τους δύο καθηγητές σε Επίτιμους Δημότες Θήρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας για όλα όσα έχουν προσφέρει στη Σαντορίνη και γενικότερα στην επιστήμη Γεωλογίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ πριν την εκδήλωση στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση για το Ηφαίστειο από τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ.
Ο καθ. Μιχάλης Δημητρίου Φυτίκας αποτελεί επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) ενώ επίσης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωθερμίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Napoli (Ιταλίας) (Σχολή Γεωλογικών Επιστημών), μετεκπαιδεύτηκε στο Διεθνές Ινστιτούτο Γεωθερμικών Ερευνών της Pisa (Ιταλίας), στο Διεθνές Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Catania και στο Πανεπιστήμιο της Pisa. Υπήρξε υπότροφος του Ο.Ο.Σ.Α. και του UNDP (ΟΗΕ), ενώ το 1977 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1968 έως το 1990 εργάστηκε ως γεωλόγος-ερευνητής του ΙΓΜΕ, όπου από το 1976 ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας και από το 1980 Αν. Δ/ντης της Δ/νσης Ενεργειακών Πρώτων Υλών.
Το 1990 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Γεωθερμία», το 1996 έγινε Καθηγητής Α’ Βαθμίδας, ενώ το 2007, μετά τη συνταξιοδότησή του, ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής του Τμήματος.
Ο καθ. Μιχάλης Φυτίκας έχει συνδέσει το όνομά του με τη μελέτη και την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και μέλη της τοπικής κοινωνίας, δημιούργησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), του οποίου είναι πρόεδρος από το 1995 μέχρι και σήμερα (2018). Παράλληλα, παραμένει πρωτοπόρος στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, τόσο στη Σαντορίνη, όσο και στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου, αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Γεωθερμικής Ένωσης (IGA), της οποίας το 2002 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κλάδου της.
Ο καθ. WalterLudwigFriedrich, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Aarhusτης Δανίας, σπούδασε Γεωλογία και Προϊστορική αρχαιολογία στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, της Βόννης και του Tübingen. Το κύριο ερευνητικό του έργο υλοποιήθηκε στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (το 1967) και αργότερα (από το 1972) ως Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας στα αντικείμενα της Ιστορίας της Γης, Στρωματογραφίας, Παλαιοβοτανολογίας έως και το 2008. Από το 2008 είναι Ομότιμος Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου.
Ο καθ. WalterFriedrich είναι μία προσωπικότητα στενά συνδεδεμένη με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Από το 1975 πραγματοποιεί συνεχείς εργασίες πεδίου στη Σαντορίνη, έχοντας οργανώσει και συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 επαγγελματικές ασκήσεις πεδίου και εκδρομές μαζί με το Πανεπιστήμιο του Aarhus, αλλά και πολλά άλλα κολέγια, πανεπιστήμια, φοιτητές και ερευνητές. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του η αξιόπιστη χρονολόγηση του κορμού της ελιάς που εντοπίστηκε μέσα στις αποθέσεις της Μινωικής έκρηξης από το μαθητή του TomPfeiffer σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού.
Επιπλέον, μέσα από μία σειρά από δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βιβλία και ειδικές εκδόσεις, ο καθ. WalterFriedrich έχει παρουσιάσει τη Σαντορίνη σε ένα ευρύτερο, επιστημονικό και μη, παγκόσμιο κοινό, εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο όλη την παλαιότερη σύγχρονη γεωλογική αλλά και παλαιογεωγραφική και αρχαιολογική εξέλιξη της Σαντορίνης, προβάλλοντας και διαφημίζοντας τη Σαντορίνη τόσο ως γεωλογικό φαινόμενο όσο και ως παγκόσμιο πολιτιστικό σημείο αναφοράς.