Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Έκλεισε η αξιολόγηση – Κλείδωσαν τα αντίμετρα – Τι συμφωνήθηκε για συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά

Έκλεισε η αξιολόγηση – Κλείδωσαν τα αντίμετρα – Τι συμφωνήθηκε για συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 το πρωί, εξερχόμενος της συνάντησης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα, ενώ ανοίγει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του, στο δεύτερο σκέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι. Έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια. Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά, είναι άλλα που μας στεναχωρούνε περισσότερο»…

Όσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, η συμφωνία περιλαμβάνει αυτό που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή την απελευθέρωση του ωραρίου σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, κατά την τουριστική περίοδο (η οποία θεωρητικά διευρύνεται), κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός των Οικονομικών: «Υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 θα συζητηθεί μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Άλλωστε στα πλεονάσματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης του Eurogroup» δήλωσε με νόημα ο Ευ. Τσακαλώτος.

Το αφορολόγητο (θα εφαρμοστεί το 2020) θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ συμφωνήθηκε πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων (έως 18%). Το συγκεκριμένο πλαφόν παρουσιάζεται ως μία από τις επιτυχίες της διαπραγματευτικής ομάδας, αφού το ΔΝΤ επιθυμούσε παραπάνω μείωση στις συντάξεις με υψηλή προσωπική διαφορά.

Κλείδωσαν τα θετικά μέτρα

Τα θετικά μέτρα θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

– Επιδότηση ενοικίου, περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

– Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.

– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

-Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, με εισοδηματικά κριτήρια.

– Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

– Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της γεωργίας

– Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας

«Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν πέρασαν» δήλωσε κυβερνητική πηγή για τα εργασιακά. Συμφωνήθηκε η νομοθέτηση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, με έναρξη εφαρμογής τον Σεπτέμβριο του 2018. Επίσης, δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων, ενώ ο έλεγχος θα περάσει από τον εκάστοτε υπουργό, στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας: «Δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και για τα μέτρα – αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 18 Μαΐου (μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα), ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρξει η οριστική συμφωνία και να εγκριθεί η δόση των 7 δισ. ευρώ.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien