Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ευκ. Τσακαλώτος: Εφικτή η πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς το QE

Ευκ. Τσακαλώτος: Εφικτή η πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς το QE

«Έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3,5 δισ. ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, γιατί οι θεσμοί στους δημοσιονομικούς στόχους δεν προσμετρούν τα μη παραμετρικά νέα»

Η πρόσβαση στι αγορές για την Ελλάδα είναι εφικτή ακόμη και χωρίς την είσοδό της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι. «Η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, είτε με το QE είτε χωρίς αυτό» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά». Συμπλήρωσε δε πως «δεν θα υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα για να αγορασθούν (από την ΕΚΤ), θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι χρήσιμο, σημαντικό, αλλά συμβολικό περισσότερο».

Θετικά μηνύματα από Λονδίνο

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα που έλαβε στις πρόσφατες συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι η άποψη σημαντικών «παικτών» της αγοράς είναι πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι εντυπώσεις από την εξέλιξη των στοιχείων της οικονομίας είναι εντυπωσιακές, ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Πρόσθεσε δε, πως με τη σαφήνεια που προέκυψε από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έρθουν στην Ελλάδα και θα συμπληρωθεί το κομμάτι του παζλ που λείπει.

Χρονοδιάγραμμα για έξοδο στις αγορές

Είπε επίσης ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει στην έξοδο», τοποθετώντας χρονικά τις κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Πολύ γρήγορα οι αγορές θα πάρουν τα σημάδια για το τι είναι πιθανόν να συμβεί. Και η πρόσβαση διευκολύνει την ΕΚΤ να δώσει νομισματική διευκόλυνση ή QE», συμπλήρωσε.

Υψηλό το 3,5% για τα πλεονάσματα

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 3,5% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, δεν ήταν επιλογή μας. Το 2% του ΑΕΠ είναι κοντά ή λίγο καλύτερα από αυτό που αναμέναμε, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Περίεργη η στάση του ΔΝΤ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «λίγο περίεργη» τη θέση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Έχουν εμπλακεί σε όλο το πρόγραμμα. Γιατί τα έκαναν όλα αυτά, όταν προβλέπουν 1% μακροπρόθεσμα; Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους θέσεις ή προτάσεις;», είπε χαρακτηριστικά.

Μείωση φόρων 3,5 δις.

Ανέφερε πως στη μεσοπρόθεσμή δημοσιονομική στρατηγική «έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3,5 δισ. ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, γιατί οι θεσμοί στους δημοσιονομικούς στόχους δεν προσμετρούν τα μη παραμετρικά νέα». Πρόσθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς να επιστρέψουμε στο 2008».

του Γιάννη Αγουρίδη



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien