Δώδεκα είναι οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά σε πύργο 27 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο που ξέσπασε γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν από τη φωτιά έχει ανέβει στους 78, συμπεριλαμβανομένων 20 τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοινώσεις της NHS και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Λονδίνου.
Αυτός ο απολογισμός κινδυνεύει να αυξηθεί, αφού υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο εσωτερικό του 27ώροφου κτιρίου που βρίσκεται στην συνοικία Νορθ Κένσινγκτον, κοντά στο Σέφερντς Μπους.
Διακόσιοι πυροσβέστες και 40 πυροσβεστικά οχήματα συνέχιζαν τις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς, η οποία προκλήθηκε από άγνωστη προς το παρόν αιτία.
Έγγραφα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι ομάδα κατοίκων διαμαρτυρόταν επιμόνως για την κατάσταση του κτιρίου και τους κινδύνους πυρκαγιάς.
Το κτίριο των 120 διαμερισμάτων το οποίο κτίσθηκε το 1974 έχει σχεδόν ολοσχερώς απανθρακωθεί.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρέθηκε επί τόπου, η αστυνομία εκκένωσε πολλά από τα γειτονικά κτίρια για τον κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς από φλεγόμενα ιπτάμενα συντρίμμια. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουγαν κραυγές από το κτίριο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για έναν άνδρα που εμφανίσθηκε να κουνά ένα άσπρο πανί σε ένα παράθυρο.
Ο Τζόντι Μάρτιν, που έφθασε στον τόπο της καταστροφής μαζί με το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, διηγήθηκε στο BBC ότι άκουσε κραυγές και είδε έναν άνθρωπο να πέφτει στο κενό και μία γυναίκα να κρατά το παιδί της στο παράθυρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP