Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΜΥΚΟΝΟΣ > Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ στο Δημαρχείο Μυκόνου τη Δευτέρα

Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ στο Δημαρχείο Μυκόνου τη Δευτέρα

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων:

«Τις τελευταίες βδομάδες είμαστε όλοι μάρτυρες της ευρύτατης διάστασης που έχει πάρει στα τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ το ζήτημα της στέγασης συναδέλφων εκπαιδευτικών σε νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς οι συνάδελφοι αναπληρωτές, που έφτασαν εκεί, βιώνουν πρωτόγνωρες και εξευτελιστικές καταστάσεις δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, λόγω της έλλειψης δωματίων και σπιτιών προς ενοικίαση ή λόγω των υπέρογκων ενοικίων που ζητούνται από ιδιοκτήτες ακινήτων του νησιού.

Φυσικά το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στη νησιωτικη Ελλάδα και ακόμα περισσότερο σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν είναι πρωτοφανές, αλλά έπρεπε προφανώς η κατάσταση να φτάσει σε οριακό σημείο, για να πάρει τελικά την ανάλογη δημοσιότητα. Δυστυχώς για πολλά χρόνια τώρα, ως σωματείο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείων Κυκλάδων, αναφερόμαστε και καταγγέλλουμε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, λόγω των υπέρογκων ενοικίων που καλούμαστε να πληρώνουμε και γενικότερα του πολύ ακριβού κόστους ζωής στα συγκεκριμένα νησιά και έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη επιδότησης στέγασης, σίτισης και μετακίνησης για όλους τους εκπαιδευτικούς της νησιωτικής Ελλάδας. Αλλά όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι παρά επακόλουθο της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, της πολιτικής των περικοπών, των μειώσεων και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις. Είναι η ίδια η πολιτική των συνεχόμενων μνημονίων, των χιλιάδων εκπαιδευτικών κενών στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, πολλά από τα οποία δεν καλύπτονται βέβαια ποτέ, είναι η πολιτική της γενικότερης απαξίωσης του θεσμού της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των μαθητών μας.

Όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση στο νησί της Μυκόνου και τα άλλα νησιά της δικής μας ευθύνης (Σύρος, Τήνος, Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Κιμωλος, Μήλος, Σέριφος, Σίφνος), δεν υπάρχουν ,ίσως, περιπτώσεις συναδέλφων που κοιμούνται σε παραλίες και δρόμους, υπάρχουν ωστόσο πολύ ακριβά ενοίκια, ακριβό κόστος ζωής, όπως και περιπτώσεις όπου συνάδελφοι μετακινούνται μεσούσης της χρονιάς σε άλλα σπίτια για να νοικιαστούν σε τουρίστες αυτά στα οποία διαμένουν ή αντιμετωπίζουν άλλα ανάλογα προβλήματα.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση το κράτος και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις παρά τις επανειλλημένες καταγγελίες και διαμαρτυρίες μας ήταν απόντες. Μόλις φέτος (31/7) ψηφίστηκε άρθρο που προβλέπει τη δυνατότητα των Δήμων να χορηγούν δωρεάν σίτιση και διαμονή σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο να “ρίχνουν για άλλη μια φορά το μπαλάκι” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα τόσο άμεσο και οξύ πρόβλημα.

Σχετικά με τη στέγαση των συναδέλφων στο νησί της Μυκόνου.

Όσον αφορά στο Δήμο της Μυκόνου και το ζήτημα της στέγασης των συναδέλφων στο νησί, συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, κ.Κουκάς, ύστερα από συνάντηση και συνομιλία που είχαμε μαζί του μας ανακοίνωσε ότι ο Δήμος αρχικά θέλει να εξακριβώσει τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων στο νησί και στη συνέχεια θα προχωρήσει είτε σε αναμόρφωση προϋπολογισμού (αν δύναται) ή στα πλαίσια του τακτικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη για να προσδιορίσει τον τρόπο παροχής της επιδότησης στέγασης και σίτισης των δημοσίων υπαλλήλων στο νησί. Επίσης μας ανέφερε ότι παραχώρησε χώρο σε Δημοτικό Κτίριο του νησιού προς συναδέλφους αναπληρωτές, για την προσωρινή τους διαμονή μέχρι να βρουν μόνιμο κατάλυμα στο νησί, αλλά και ότι προτίθεται να νοικιάσει όσα δωμάτια χρειαστεί σε ξενοδοχεία και ξενώνες του νησιού, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αναπληρωτές που θα έρθουν με τις επόμενες φάσεις, μέχρι να βρουν κι αυτοί κατοικίες για ενοικίαση. Εμείς ζητήσαμε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού ο Δήμος προκειμένου να παρασχεθεί δωρεάν σίτιση και στέγαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς στο νησί.

Πέρα από όλα αυτά φαίνεται ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος διαμονής και ευρύτερα αξιοπρεπούς διαβίωσης των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νησιά των Κυκλάδων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βραχυπρόθεσμα, επιφανειακά και επικοινωνιακού τύπου “τεχνάσματα” και νομοθετήματα αλλά αντίθετα με μόνιμα και αποφασιστικά μέτρα από μέρους της πολιτικής ηγεσίας.
Συμμέτοχους λοιπόν στον “φόνο” της αξιοπρέπειας και των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων μας δεν θα μας έχετε…

Ως εκ τούτου απαιτούμε να καθιερωθεί ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία των νησιωτικών περιοχών.

Απαιτούμε:

-Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, επίδομα σίτισης.
– Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών
– Παροχή επιδόματος θέρμανσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.
– Φθηνές, ασφαλείς, τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με καράβια, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ

Πάνω και πρώτα απ όλα απαιτούμε σεβασμό στη αξιοπρέπεια, τη ζωή, τη δουλειά και τις οικογένειές μας.

Για όλα αυτά συμμετέχουμε και καλούμε από κοινού με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, τους συναδέλφους μας, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Μυκόνου την Δευτέρα 18/9 στις 13:30.»


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien