Χαμήλωμα των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ορίζει το σχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Παράθυρο» για τη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και του 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, «ανοίγει» το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή τη ρύθμιση που προβλέπει τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προβλέπει πως αυτό το «γενναίο κούρεμα» θα μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι οι πιστωτές δεν έρχονται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και μετά τη λήξη της περιόδου της ρύθμισης και αφού έχουν καλύψει οι επιχειρήσεις αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές τους.
Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με συνολικές οφειλές έως 31.12.16 από 20.000 ευρώ και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τις 400 χιλιάδες και άνω υπολογίζονται οι «κόκκινες» επιχειρήσεις, με τις 300 χιλιάδες από αυτές να είναι μικρομεσαίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.