Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Χαρίτσης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019

Χαρίτσης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

«Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαίου. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019. Προετοιμαζόμαστε όμως για όλα τα ενδεχόμενα. Καλέσαμε τα κόμματα να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή που θα λειτουργήσει στο υπουργείου Εσωτερικών για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν πλήρη εικόνα της προετοιμασίας. Είμαι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Έχουμε περάσει σε ένα στάδιο υλοποίησης θετικών μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στα χρόνια των μνημονίων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιδότηση ενοικίου. Πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που έχουμε. Την επόμενη εβδομάδα έρχονται σημαντικά νομοσχέδια, όπως για την προστασία της πρώτης κατοικίας», δήλωσε για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών είπε: «Περιμένω το πόρισμα της επιτροπής για την ψήφο των ομογενών. Αποτελεί για εμάς προτεραιότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 15 χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή σύντομα. Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο θα προλάβουμε, το πιθανότερο. Επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε το παραμικρό για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Στη Βρετανία θα αντιμετωπιστεί με ρύθμιση το πρόβλημα και θα ψηφίσουν οι Ελληνες εκλογείς. Η ΝΔ αρέσκεται στα fake news. Στις ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν μόνο 9.800 εκλογείς του εξωτερικού».

Όπως επεσήμανε: «Έχει συμφωνηθεί με την ΝΔ στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση ότι οι ομογενείς θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει στην επόμενη Βουλή, μέχρι τότε μπορεί να γίνουν αλλαγές».

Για το ζήτημα της ιθαγένειας ανέφερε ότι: «Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται από τη ΝΔ με διάθεση παραπληροφόρησης. Πρέπει η Ελλάδα βγαίνοντας από τα μνημόνια να αποκτήσει ένα σύγχρονο και συντεταγμένο κράτος δικαίου. Η Βουλή το 2015 ψήφισε έναν νόμο που δίνει το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς. Είμαστε περήφανοι που γίνονται Ελληνες πολίτες αυτά τα παιδιά που με ουσιαστικούς όρους είναι από τη γέννησή τους έτσι κι αλλιώς. 12.000 είναι οι ιθαγένειες που δόθηκαν στην Α Αθήνας το 2016. Τα στοιχεία για όλη τη χώρα θα τα δώσουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Υπάρχει αύξηση 30%. Έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και έχουν ανακληθεί ιθαγένειες σε περιπτώσεις που αποκτήθηκαν μέσω παράτυπων κυκλωμάτων».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Στις νέες ρυθμίσεις για την ιθαγένεια που θα προωθηθούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες το παράβολο μειώνεται από 700 σε 500 ευρώ. Το σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά δεν βρίσκεται σε πλήρως ικανοποιητικό επίπεδο. Με τις νέες ρυθμίσεις θα απλοποιηθεί το πλαίσιο».

Μιλώντας για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων τόνισε: «Η προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες μας για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων ολοκληρώθηκε για την πρώτη φάση. Τη Δευτέρα κατατίθεται τροπολογία και θα ψηφιστεί την Τρίτη, αφορά τους δήμους Λέσβου (θα γίνουν δύο δήμοι), Σάμου, Κέρκυρας (θα γίνουν τρεις δήμοι), Κεφαλλονιάς, Βελβεντού-Σερβίων νομού Κοζάνης. Θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δει πού υπάρχουν δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν. Ήδη έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα. Κάποια χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Κάποια είναι και δίκαια. Η προσπάθεια που έγινε με τον Καλλικράτη σε γενικές γραμμές ήταν σωστή. Όμως δεν λήφθηκαν υπόψιν πολλές παράμετροι, πχ το ένας δήμος-ένα νησί δεν λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις».

«Πρέπει να υπάρξει ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά και τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό. Η κα Γεννηματά είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν αντιλαμβάνεται τα ιστορικά επίδικα της περιόδου. Οτι κινδυνεύουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη από τη λαίλαπα της ακροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ηγεμονισμούς θα επιδιώξει τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Θα δούμε μια σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Επομένως η προσπάθεια διεύρυνσης πρέπει να αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάση. Η διεύρυνση πρέπει να είναι αμφίπλευρη, πρέπει να συσπειρώνουμε δυνάμεις της κεντροαριστεράς αλλά και της αριστεράς», είπε αναφορικά με τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά.

Τέλος, μιλώντας για την υπόθεση Γεωργιάδη, είπε ότι «Είναι μία υπόθεση που προκαλεί αηδία. Προκαλεί οργή η προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της ΝΔ. Προκαλεί οργή η εκκωφαντική σιωπή μερίδας των ΜΜΕ. Ένα σημαίνον στέλεχος της ΝΔ εμπλέκεται σε ένα τέτοιο ζήτημα και στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει προφανής διάθεση συγκάλυψης. Δεν θέλω να διανοηθώ τι θα συνέβαινε σε αντίστροφη περίπτωση. Όλοι κρινόμαστε, Και οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ. Αλίμονο αν συμψηφίζουμε το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο με την ασέλγεια σε ανήλικους. Τα ΜΜΕ πολλές φορές προκαλούν την απαξίωσή τους από την κοινωνία».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien