Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Χαρίτσης στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»: Ετοιμάζεται νέο ενιαίο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

Χαρίτσης στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»: Ετοιμάζεται νέο ενιαίο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

Την επόμενη ημέρα στην προστασία της πρώτης κατοικίας προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προστατεύονται πλήρως οι πολίτες και μετά την εκπνοή του ισχύοντος καθεστώτος, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Σχεδόν σοκαριστική ήταν κατά τον ίδιο η χτεσινή ρητορεία Μητσοτάκη, αποτελείτο αποκλειστικά από fake news, ακροδεξιό λαϊκισμό και μία προσπάθεια πατριδοκαπηλίας, πήρε οριστικά διαζύγιο από την μεταπολιτευτική δημοκρατική παράδοση ακόμη και του συντηρητικού χώρου, παραπέμπει σε αυτό της πάλαι ποτέ «εθνικόφρονα παράταξης».

«Το χτεσινό νομοσχέδιο ήταν πολύ σημαντικός σταθμός, πέρασαν πολύ κρίσιμα μέτρα τόσο στην κοινωνική όσο και την αναπτυξιακή διάσταση των πραγμάτων, η ασφαλιστική επιδότηση για τους νέους, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η θεσμοθέτηση με σταθερές θέσεις εργασίας του πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», πάνω από όλα η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να επιμείνουμε», είπε ο κ. Χαρίτσης, τα θετικά μέτρα «θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση του πρώτου τακτικού προϋπολογισμού του Ελληνικού Κράτους μετά από 10 χρόνια που όχι απλώς δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας αλλά είναι και επεκτατικός».

Ο προϋπολογισμός «περιλαμβάνει το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και της ρύθμισης των χρεών, πάνω από όλα το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το ισχύον καθεστώς εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος «μπει» στον «νόμο Κατσέλη-Σταθάκη» ως 31/12 προστατεύεται πλήρως, αλλά πρέπει να υπάρξει και η επόμενη ημέρα. Από τα αρμόδια υπουργεία γίνεται η αναγκαία προεργασία ώστε να υπάρξει ένα νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, πιο ενιαίου χαρακτήρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε τους επόμενους μήνες», ώστε «να κατανοήσει η ελληνική κοινωνία πως αυτό που λέγαμε στις 21 Αυγούστου, ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, δεν είναι σχήμα λόγου ούτε αφορά μόνο την σχέση της Πολιτείας με τους θεσμούς και τις αγορές, αλλά πρώτα και κύρια τον ίδιο τον ελληνικό λαό, την καθημερινότητά του … μπορούμε επιτέλους»:

να στηρίξουμε το Βοήθεια Στο Σπίτι (σ.τ.σ. με 3.200 μόνιμες θέσεις)

να προχωρήσουμε σε 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και σύντομα πολύ περισσότερες συνολικά στην εκπαίδευση

να προχωρήσουμε σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες

Σχολιάζοντας εξάλλου την χτεσινή συζήτηση στη Βουλή και την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη σε σχέση με την μη περικοπή των συντάξεων και την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «προφανώς έχει και την κωμική της διάσταση η ρητορεία του κ. Μητσοτάκη, αλλά επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα πρέπει να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί».

«Ο κ. Μητσοτάκης με την σχεδόν σοκαριστική χτεσινή του ρητορεία, που αποτελείτο αποκλειστικά από fake news, ακροδεξιό λαϊκισμό και μία προσπάθεια πατριδοκαπηλίας, πήρε οριστικά διαζύγιο από την μεταπολιτευτική δημοκρατική παράδοση συνολικά του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανόμενου και του συντηρητικού χώρου. Επέστρεψε σε μία ρητορεία που παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμικό λόγο, αυτής που πάλαι ποτέ ονομάζαμε «εθνικόφρονα παράταξη». Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα, που πολιτικά δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά στην πολιτική αντιπαράθεση … η στροφή του κ. Μητσοτάκη προς την ακροδεξιά ρητορεία παίρνει πλέον σάρκα και οστά με πιο ξεκάθαρο τρόπο από ποτέ», όπως τόνισε.

«Πήρε πολύ πειστικές απαντήσεις από τον πρωθυπουργό», συνέχισε, «ήταν καταφανής η διαφορά στο επίπεδο, στα επιχειρήματα… Όταν συγκρούεται η πραγματικότητα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, η πραγματικότητα πάντα νικάει. Σε ό,τι μας αφορά, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικά πάντα η Αριστερά ήταν πολύ χρήσιμη στην κοινωνία για δύο λόγους: επειδή λειτουργούσε ως μεγάλο και αποτελεσματικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον φασισμό, αλλά και επειδή ήταν πάντα η πολιτική δύναμη που ασχολείτο και ασχολείται, προσπαθεί να επιλύσει, τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την δρώσα, ζώσα κοινωνία, τα ζητήματα της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης για τους πολλούς. Σε αυτήν την παρακαταθήκη πρέπει να επιμείνουμε».

«Πλέον, η αντιπαράθεση γίνεται με όρους προόδου ή συντήρησης, Αριστεράς ή Δεξιάς, το μνημόνιο τελείωσε … το βλέπουμε να γίνεται πράξη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ακόμη κι εμείς οι ίδιοι περιμέναμε», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Άρα, έχει σημασία εμείς να επιμείνουμε στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας … αλλά και στην σύμπηξη ενός ευρέως δημοκρατικού μετώπου στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε και επενδύει στα χαμηλότερα ένστικτα του ακροδεξιού του ακροατηρίου, εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην, πολύ βαθιά ριζωμένη, δημοκρατική παράδοση του ελληνικού λαού».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien