Για τις κινήσεις του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση στον αγροτικό τομέα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου. Τόνισε ότι «η συνεταιριστική και εν γένει η συλλογική οργάνωση των αγροτών είναι ο μόνος δρόμος για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση» και μίλησε για την αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται και τη χρηματοδότησή της. Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου στάθηκε στη σημασία του προγράμματος LEADER και στο πόσο σημαντικό είναι να συγκρατηθεί, μέσω των 380 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος, ο τοπικός πληθυσμός στην ελληνική ύπαιθρο.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Θ. Παπακώστα:
Ποιες είναι οι δράσεις του ΥΠΑΑΤ αυτή την περίοδο που αφορούν επενδύσεις στον αγροτικό χώρο;
Την περίοδο αυτή υπογράψαμε τις υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων δημιουργείται το πλαίσιο για μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στον αγροτικό τομέα και γενικότερα στην ελληνική ύπαιθρο.
Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους που θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια. Είναι μια στρατηγική επιλογή που υπηρετούμε με συνέπεια για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο αγροτικός χώρος.
Συγκεκριμένα, υπογράψαμε την Υπουργική Απόφαση για χρηματοδότηση με 315 εκατ. ευρώ των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης που θα υποβάλλουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι προκειμένου να κάνουν τις εκμεταλλεύσεις τους πιο σύγχρονες, πιο ανταγωνιστικές, πιο κερδοφόρες».
Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο «δρόμος» που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες;
Επειδή η συνεταιριστική και εν γένει η συλλογική οργάνωση των αγροτών είναι ο μόνος δρόμος για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση, δίνουμε κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Προχωράμε στην ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και των Οργανώσεων Παραγωγών με ένα πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ που θα υποστηρίζει τη λειτουργία και τη δραστηριότητά τους.
Υπογράψαμε επίσης την Υπουργική Απόφαση για να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις του LEADER σε όλη την ελληνική ύπαιθρο και ειδικά στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη να συγκρατήσουμε τον τοπικό πληθυσμό. Θα δοθούν συνολικά 380 εκατ. ευρώ, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιοποιήσουν την τοπική παραγωγή, τους τοπικούς πόρους και τις ίδιες τις περιοχές αυτές».
Πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στην ελληνική ύπαιθρο που αφορούν αναπτυξιακά προγράμματα;
Με λίγα λόγια, από την αρχή του 2018, περίπου 700 εκατ. ευρώ θα είναι στη διάθεση των αγροτών, των Ομάδων Παραγωγών, των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μια μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια με τρείς άξονες: εκσυγχρονισμός και καινοτομία, συλλογική οργάνωση, συνολική στήριξη της υπαίθρου.