Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΔΡΟΣ > Άνδρος: Όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

Άνδρος: Όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη (28-06-2017), πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, υπό τον δήμαρχο , Θεόδωρο Σουσούδη και με τη συμμετοχή καθηγητού από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέλυσε θέματα σχετικά με την καλλιέργεια ρου τριφυλλιού στο νησί.

Διαβάστε πώς παρουσιάζει την συζήτηση αυτή η Δημοκρατική Παράταξη μέσω του blogspot «Η Άνδρος της ζωής μας»:

Στο τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 22.06.2017 γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες της παροιμιώδους προχειρότητας, της γνωστής πλέον αδιαφάνειας και του συνεχόμενου ερασιτεχνισμού – που φθάνει έως το σημείο του καθαρού εμπαιγμού του Σώματος – από τη Δημοτική Αρχή Σουσούδη.

Κατά πρώτο, κανένα από τα θέματα που έφεραν προς συζήτηση δεν ήταν στην πραγματικότητα κατεπείγον. Το μαρτυρά, άλλωστε, το πρώτο θέμα που έφεραν (και είχαν ξαναφέρει ένα μήνα πριν) και αφορούσε υποβολή πρότασης για τη βελτίωση της βόσκησης και της μελισσοκομικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αυτό είχε πρωτοεισαχθεί παντελώς πρόχειρα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 24.05.2017 και η ίδια η διοίκηση Σουσούδη (που όλως περιέργως επείγεται..) το απέσυρε τότε χωρίς ουδεμία επαρκή εξήγηση.

Το επανέφεραν στο τελευταίο συμβούλιο σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση ως «κατεπείγον», χωρίς να μεριμνήσουν για το αυτονόητο, όπως οφείλει κάθε συνετή διοίκηση, δηλ. να φέρουν μια σωστή και τεκμηριωμένη εισήγηση και όχι ένα γονατογράφημα με πολλές ασάφειες, ελλείψεις και προχειρότητες.

Μας παρουσίασαν λοιπόν μια συγκεκριμένη εισήγηση καθηγητή από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι και τις δύο φορές που εισήχθη το θέμα στο Δ.Σ. ο εν λόγω πανεπιστημιακός δεν προσήρθε ενώπιόν μας για να παράσχει διευκρινίσεις.

Ζητούν επιχορήγηση 201.000 ευρώ, ουσιαστικά για να σπείρουν και καλλιεργήσουν τριφύλλι (ναι, καλά διαβάζετε !!!) σε έκταση 50 στρεμμάτων σε διάσπαρτες περιοχές Νatura του νησιού, οι οποίες όμως ούτε κατονομάστηκαν, ούτε διευκρινίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Το σημαντικότερο όμως μειονέκτημα της πρότασης είναι ότι δεν προκύπτει ποιά θα είναι η πραγματική ωφέλεια της εν λόγω δράσης εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότησή της – για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του νησιού μας και πώς αυτοί θα αντιληφθούν με χειροπιαστό τρόπο να αλλάζει προς το καλύτερο η αποδοτικότητα της δουλειάς τους.

Άραγε ενημερώθηκαν οι συγκεκριμένες παραγωγικές τάξεις από τον κ. Δήμαρχο αφού αυτούς αφορά η συγκεκριμένη πρόταση?

Στην αρχική πρόταση του ΓΠΑ ? τον περασμένο Μάιο υπήρχε εκτεταμένη αναφορά στην προτεινόμενη εμπλοκή του Μουστακείου Ιδρύματος, το οποίο θα επωφελούταν εξαιρετικά, η οποία ωστόσο εκ των υστέρων απαλείφθηκε ως δια μαγείας….

Ομοίως αδιευκρίνιστη παρέμεινε η τυχόν εμπλοκή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη δράση αυτή, καθώς και η συμβολή της στα νέα προγράμματα «Life», όπως μας ανέφερε η κα Πολίτου σε ηλεκτρονικό μήνυμά της. Όταν τη ρωτήσαμε ποια είναι η συνάφεια, όχι μόνο δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις στα πολλά και σοβαρά ερωτήματα, άλλα μας μπέρδεψε ακόμη περισσότερο με τη δημιουργική της ασάφεια.

Το ποσό των 201.000 ευρώ διαιρείται σε επιμέρους κονδύλια για δράσεις που κρίνονται υπερβολικά δαπανηρές γι’ αυτό που θα προσφέρουν (π.χ. θα ξοδευτούν 60.000 ευρώ για την εξέταση και ανάλυση των αυτοφυών φυτών από επιλεγμένους βοσκότοπους της Άνδρου μέσω των εργαστηρίων του ΓΠΑ, ενώ άλλα 73.000 ευρώ θα κοστίσει η φύτευση και η καλλιέργεια απλού τριφυλλιού σε 50 στρέμματα).

Εκτός του ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και στην αυτοφυή βλάστηση διαμέσου της σποράς τριφυλλιού (διότι περί αυτού πρόκειται στην πράξη αλλά μάλλον θα είναι «χρυσό» τριφύλλι για κάποιους), δεν προκύπτει η αναγκαιότητα αλλά και η χρησιμότητα για τους κτηνοτρόφους του νησιού μας να έρθουν 30 άτομα από άλλες περιοχές της χώρας μας για να εκπαιδευθούν για τρεις ημέρες στις πρακτικές καλής βόσκησης την ίδια στιγμή που οι δικοί μας ανδριώτες κτηνοτρόφοι φαίνεται να περιθωριοποιούνται και να μην έχουν – δυστυχώς – ουδεμία ενεργή εμπλοκή στη συγκεκριμένη δράση.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν να αποσυρθεί για δεύτερη φορά το ίδιο θέμα και η δημοτική αρχή να μας ξανασέρνει σε νέο Δ.Σ. στις 28.06.2017 με μοναδικό θέμα πάλι την ίδια πρόταση. Τέτοια εμμονή δεν την έχουμε ξαναδεί και δεν δικαιολογείται…

Στην ημερήσια διάταξη μας έφεραν και έτερη πρόταση χωρίς εισήγηση προς χρηματοδότηση, η οποία σχετιζόταν με μελέτες και δράσεις αποκατάστασης υδρολογικού ισοζυγίου στις περιοχές Natura. Ήταν τόσο «επείγουσα» που την απέσυραν πριν την έναρξη της συνεδρίασης!

Εμείς πλέον τι να πούμε; Κανένας μας, ούτε και ο πιο απαισιόδοξος δεν φανταζόταν ένα τέτοιο κατήφορο για τον Δήμαρχο και την παρέα του, που τίποτα δεν μπορεί πια να τους σταματήσει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των παραλείψεων και της αυταρχικότητας μιας ομολογουμένως ανεπαρκέστατης δημοτικής αρχής.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien