Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μέτρα και αντίμετρα στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup

Μέτρα και αντίμετρα στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup

Τη χρυσή τομή θα ψάξουν σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί στο Eurogroup, για να αναοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Αν όλα πάνε καλά, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ οριστική συμφωνία θα έχουμε μέχρι τις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει στο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά (οι δανειστές ζητούν πώληση μεγάλου μέρους της ΔΕΗ).

Από την κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο πως τα αντίμετρα που θα συμφωνηθούν, θα ενεργοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2019, εφόσον οι προβλέψεις για το ίδιο έτος δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%. Από εκεί και πέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη» για το ποια αντίμετρα θα επικρατήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ένα πακέτο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί και ένα πακέτο 350 εκατ. ευρώ που αφορά αναπτυξιακά αντίμετρα. Πρόκειται για κεφάλαια, θα αφορούν αγρότες, εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις, στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών, όπως διάνοιξη δρόμων στην περιφέρεια και ύδρευση, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου.

Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές του φόρου εισοδήματος, με ταυτόχρονη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στα μικρότερα και μεσαία εισοδήματα αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μειωθεί κατά 30%.

Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών, δημιουργείται πρόγραμμα με ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 σε δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα περιλαμβάνει τη δωρεάν συμμετοχή χιλιάδων παιδιών. Ακόμη, προκρίνεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από τους συνταξιούχους και μια μικρή μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien